Seçmen Türkiye Ekonomisinin Ne Bugününden Ne De Geleceğinden Umutlu

Siyaset - 12/09/2022 22:34:47
Paylaş:

Türkiye Monitörü 10. hafta araştırmasında ekonominin bugünü ve geleceği incelendi. Araştırmaya katılanların %84,4’ü Türkiye ekonomisini berbat/kötü olarak niteledi. Bunların içerisinde ise %54,2’si mevcut ekonomik durumun berbat olduğunu belirtti. Aynı olduğunu belirtenlerin oranı %11,3, mükemmel/iyi olduğunu belirtenlerin oranı ise %3,9’du.

Son bir yıllık süreç incelendiğinde seçmenin genel olarak yarısından fazlası ekonomik durumu her zaman berbat/kötü olarak niteliyordu. Ancak özellikle Eylül 2021’den itibaren seçmenin görüşünde olumsuzluğun arttığı tespit edildi. Eylül 2021’de %66,7 seviyesinde olan berbat/kötü değerlendirmesi sonraki aylarda kademeli olarak arttı ve Mart 2022’de %84,8 seviyesine kadar yükseldi.

Türkiye ekonomisine dair olumsuz görüşün artmasında en dikkat çeken Türk lirasındaki değer kaybı ve hayat pahalılığı oldu. Eylül 2021 itibariyle Türk lirasının dolar karşısında aşırı değer kaybetmesi seçmenin ekonomiye dair görüşünü bir hayli olumsuz etkiledi. Sonrasında ise döviz kurundaki artış durdurulmasına rağmen mevcut seviyenin halen yüksek olması ve üretici maliyetlerini etkilemesi seçmenin görüşünü olumsuz etkilemeye devam etti.

Grafik 6 1

Türkiye ekonomisinin mevcut durumunu değerlendiren katılımcılara sonraki aşamada gelecek bir yıl içerisinde gidişatın nasıl olacağı soruldu. Araştırmaya katılanların %60,6’sı Türkiye ekonomisinin 1 yıl içerisinde mevcut duruma göre daha kötü olacağını ifade etti. Aynı kalacağını belirtenlerin oranı %16,4, daha iyi olacağını belirtenlerin oranı ise %23’tü.

Grafik 8

Mevcut durum değerlendirmesine paralel olarak seçmenin gelecek yıl beklentisi de Eylül 2021 itibariyle kötüleşmeye başlamış ve Aralık 2021’e kadar daha kötü olacağını düşünenlerin oranı %72,1’e kadar çıkmıştı. Aynı dönemlerde Türkiye ekonomisinin gelecek 1 yıl içerisinde aynı kalacağını ve daha iyiye gideceğini belirtenlerin oranında da düşüş yaşanmıştı. Ancak Ocak 2022 itibariyle ekonominin geleceğine dair algıda bir miktar düzelme olduğu görüldü.

Türk lirasındaki değer kaybının önlenmesi ve yeni açıklanan asgari ücretin alım gücünü, kısa bir süre de olsa olumlu yönde etkileyebilmesi seçmenin geleceğe dair beklentisini değiştirdi. Ancak bu değişim sınırlı kaldı. Özellikle Ocak ayı itibariyle artan doğalgaz ve elektrik faturaları tutarları seçmenin geçim kaygısını yeniden gündeme taşıdı. Nitekim TM 6. hafta araştırmasında elektrik faturasını öderken zorlananların oranı %83,4 olmuştu.


Toplam Yorum(0)
Bu habere henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu sen yapmak ister misin?

Yorum Yap

Aday veya Haber Öner